Ukratko

Hacklab je zamišljen kao prostor (“laboratorij”) za razmjenu vještina i znanja namijenjen računalnim entuzijastima, DIY hobistima, programerima, tehnofilima, ali i svima onima koji to tek žele postati ili naprosto naučiti nešto van uobičajenih programa edukacije. To su oni koji ne žele biti samo korisnici tehnologije, već tehnologiju koriste na nove načine i prenamjenjuju je u druge svrhe i za nove ciljeve – oni koji hakiraju.

Bez formalnih okvira, sadržaj radionica definirao bi se po željama sudionika u kojoj bi svatko mogao podijeliti svoje znanje i iskustvo iz određene tematike. GNU/Linux i slobodan softver, novi programski jezici i paradigme, mikrokontroleri, računarstvo visokih performansi, tajne administriranja servera, automatizacija samo su neke od mogućih tema radionica.

Prvi Hacklab u Križevcima u organizaciji udruge P.O.I.N.T. održao se u petak, 10. 8. 2018. godine, od 17 do 19 sati u učionici Pučkog otvorenog učilišta koje se nalazi u sklopu Gradske knjižnice Križevci (pokraj Multimedijalne dvorane). Radionice su besplatne.

Hacklab u novoj iteraciji 2019. godine povezuje se se s duhom POINT-ovog Kulturšoka, pa je glavna metoda šokirati sudionike postavljanjem neočekivanih pitanja i traženjem odgovora u slabo poznatim područjima računalne tehnologije. Plan je kroz nekoliko Hacklab radionica postaviti temelje za stjecanje vještina programiranja bazirano na ezoteričnim i kontroverznim temeljima: konstruktivnoj matematici! Takav pristup programiranju koje odgovara dokazivanju matematičkih teorema svoju tradiciju vuće od kada i samo računarstvo. Novi Hacklab bi trebao biti zanimljiv svakome tko se razočarao, ali i dalje se nada da postoji programiranje koje se oslanja na matematiku, svakom matematičaru koji je netočno dokazao teorem i nada se da postoji način automatske provjere točnosti dokaza, ali i svakom matematičaru uljuljanom u dominantnu klasičnu matematiku i teoriju skupova.

Trajanje projekta: 2018. – danas

developers.krizevci.info