Croatian Makers Križevci

2014. - danas

Križevačka udruga P.O.I.N.T. je prve kontakte i suradnju s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) na projektu “Croatian Makers” započela još u jesen 2014. godine, a tijekom 2015. je pripremila projekt “Croatian Makers Križevci” koji je sufinanciran sredstvima Koprivničko-križevačke županije.

U sklopu projekta nabavljene su Croduino Basic 2 pločice, korištene za radionicu programiranja elektroničkih sklopova tijekom 12. Culture Shock Festivala, kao i na dodatnim radionicama za srednjoškolce održanim u križevačkoj Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga pod vodstvom ravnatelja Zorana Kovača.

U kolovozu 2016. godine održana je i radonica robotike za djecu i mlade u Turističkom informativnom centru (TIC) u Križevcima. Dio je to projekta “Croatian Makers u pokretu” kojim, po uzoru na bibliobuseve, kontinentalnu Hrvatsku obilazi STEM automobil i organizira uvodne radionice robotike za djecu i mlade iz lokalnih sredina. Domaćini križevačkog gostovanja STEM automobila bili su Inovatorsko društvo Marcel Kiepach, Udruga P.O.I.N.T., Zajednica tehničke kulture Križevci te Grad Križevci.

U prosincu 2016. godine, Udruga P.O.I.N.T. zaprimila je pošiljku sa šesteronožnim robot paukom STEMI, koji je nabavljen u sklopu projekta “Croatian Makers Križevci”, a poslužit će kao obrazovni alat za učenje elektronike, robotike i programiranja čija će primjena u obrazovnim institucijama promijeniti način na koji mladi uče STEM (Science, Technology, Engineering i Mathematics) područje. Robot je proslijeđen na korištenje u križevačku gimnaziju, a tijekom projekta će ga koristiti i učenici Srednje škole Ivan Seljanec te polaznici radionica u organizaciji Inovatorskog društva Marcel Kiepach.