Petaka za đaka

2004. - 2013.

Petaka za đaka (FIVE4KIDS) je dobrotvorna akcija s ciljem predbožićnog darivanja djece s posebnim potrebama Križevaca. Akcija se svake godine provodi od 2004. godine, otkad se tijekom studenog i prosinca organizirano prikupljaju financijska sredstva i druge potrepštine za stodvadesetak djece s posebnim potrebama, učenika križevačkog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju te članova Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Križevci.

Novčane donacije za FIVE4KIDS se inače primaju na već uobičajeni, namjenski broj žiro-računa akcije: 2402006-1400004747 (opis plaćanja: „Five4Kids“, primatelj uplate: Udruga P.O.I.N.T., Tomislavova 27, 48260 Križevci).

Križevački Centar u ulici Matije Gupca pohađa šezdesetero djece školskog uzrasta i desetero predškolaca. Uz mentalnu retardaciju prisutne su i druge teškoće: autizam, cerebralna paraliza, Downov sindrom, hiperaktivnost, epilepsija, nerazvijen govor, tjelesna invalidnost, poremećaj u ponašanju. Veliki broj djece živi u teškim materijalnim uvjetima, socijalno su ugrožena i potječu iz obitelji kojima je potrebna socijalna skrb. Uz djecu iz Centra, za pedesetak odraslih osoba brine se i Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, smještena u samom Centru.

Uvijek su dobrodošle i materijalne donacije neophodne djeci i odraslim osobama s posebnim potrebama, poput školskog i didaktičkog pribora, dječjih knjiga, prehrambenih i higijenskih proizvoda, tehnička pomagala i dr. Zahvaljujući akciji FIVE4KIDS, stodvadesetak osoba s teškoćama u razvoju iz Križevaca iz godine u godinu ima radosniji Božić, uz bogate darove prilagođene njihovim uzrastima i potrebama. Učinimo im i nadolazeći Božić posebnim, na što će nam njihove iskrene i prijateljske duše uzvratiti na najljepši mogući način – osmjehom i zagrljajem!