Zelena energija u primjeni

2013. - danas

Zelena energija u primjeni je edukativni projekt za osnovne i srednje škole u kojem učenici kroz praktičan rad i osobne primjere uče o načinima uštede energije u svojoj školi. U projekt su uključene križevačke Osnovna škola Ljudevita Modeca, Osnovna škola “Vladimir Nazor”, Srednja škola “Ivan Seljanec” i Gimnazija Ivana Zakmardija Dijanovečkoga.

U prvoj fazi projekta, učenici će kroz sudjelovanje na radionicama dobiti praktična znanja na koji način izmjeriti i proračunati potrošnju energije u školi, koji su tipični potrošači energije i na kojim se mjestima može uštedjeti.

Drugi dio projekta odnosi se na samostalni rad učenika i njihovih nastavnika, odnosno na analizi potrošnje energije u njihovim školama, te identificiranju mjera kojima se ta potrošnja i troškovi mogu smanjiti. Svoje zaključke i preporuke učenici će prezentirati na završnom događanju.

Glavni je cilj projekta osvijestiti učenike i nastavnike na koji se način u njihovoj školi može uštedjeti energije, prije svega, jednostavnim zahvatima i aktivnostima, odnosno promjenom ponašanja. Osim u školi učenici će svoja saznanja moći primijeniti i u vlastitim domovima, te tako dodatno doprinijeti smanjenju potrošnje energije i troškova u svojim domaćinstvima.