Ukratko

Akcija za darivanje učenika križevačkog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju i članova Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Maslačak“, odnosno tadašnje Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Križevci se redovito održavala svake jeseni i zime sve do 2013. godine, kad su volonteri udruge P.O.I.N.T. jubilarni, deseti put u suradnji s mnogim građanima, drugim udrugama i ustanovama te uz podršku tvrtki darivali djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Križevaca.

Engleski naziv akcije osmislila je Križevčanka Brigita Alilović iz Njemačke u želji da probudi humanitarni duh kod ljudi za doniranjem makar i pet kuna, odnosno eura, a posebno se aktivno uključila internetska zajednica hrvatskih blogera, kojoj je i ona sama pripadala. Udruga P.O.I.N.T. je tijekom čitavog desetljeća akciju „Petaka za đaka“ posebno promovirala na internetu, informiravši građane putem nezavisnog portala Križevci.info i drugih internetskih portala, foruma, blogova, news-grupa, kao i gostovanjima u eteru lokalnih i nacionalnih radijskih postaja, dijeljenjem letaka i uplatnica te drugim direktnim akcijama.

U Hrvatskoj do 2004. godine nije bilo dobrotvorne akcije koja je „upregla“ virtualne, internetske medije kako bi se pomoglo djeci s posebnim potrebama.

U akciji „Petaka za đaka“ prvi put su iskorištene mogućnosti blogosfere, ali i internetskih portala – blogeri su objavljivali najave akcije, a na blogovima su davani komentari, dok su oni diljem Hrvatske prikupljali i donirali sredstva. Zahvaljujući intenzivnoj medijskoj kampanji koja je krenula s interneta, „glas“ o akciji „Five4Kids“ došao je i u nacionalne tiskane te elektroničke medije.

Akcija se provodila prikupljanjem materijalnih donacija i različitih potrepština, a financijska su sredstva uplaćivana na poseban, namjenski žiro-račun koji je po završetku akcije zatvoren.

Svake godine u sklopu akcije u Križevcima su se tijekom studenog i prosinca odvijali različiti programi, poput koncerata, izložbi, slušaonica, kazališnih predstava te promotivnih i prodajnih štandova. Osim nezaobilaznih božićnih poklona, iz godine u godinu nabavljao se školski i didaktički pribor, dječje knjige, prehrambeni i higijenski proizvodi, tehnička oprema i pomagala itd. Važno je naglasiti da se svaka od donacija realizirala u suradnji i uz strogu preporuku stručnjaka iz križevačkog COOR-a, kako bi svaka od stotinjak osoba bila prikladno darivana.

Posebno vrijedi istaknuti angažman zagrebačke nastavnice Sandre Vuk iz OŠ Augusta Šenoe, koja je gotovo čitavo desetljeće doprinosila ovoj dobrotvornoj akciji pozivavši male Zagrepčane i njihove roditelje da poklonima razvesele Križevčane u predbožićno vrijeme. Odličan odaziv zagrebačkih osnovaca nijednom nije izostao, a P.O.I.N.T.-ovi su volonteri iz godine u godinu imali slatke brige kako prevesti više desetaka paketa iz Zagreba u Križevce, koje bi zatim razvrstavali i poimence namijenili prema specifičnosti svake od osoba s posebnim potrebama. Akciji su se priključivali i križevački učenici iz OŠ Vladimir Nazor koji su s profesorom Tomislavom Bogdanovićem prikupljali dobrovoljne priloge.

U razdoblju od 2009. do 2013. godine akciji se priključio Košarkaški klub Radnik Križevci u suradnji s Hrvatskim košarkaškim savezom te Zajednicom športskih udruga Križevci, organiziravši dobrotvorne utakmice mladih postava domaćeg kluba s gostima iz KK Cedevita Zagreb, KK Zagreb i KK Virovitica. Tu posebno vrijedi istaknuti entuzijazam mladog profesora Saše Šikića, koji je uz podršku trenera Ante Tomasa i Igora Lukše te predsjednika kluba Josipa Šikića neumorno organizirao ove sportske susrete dobrote i prijateljstva, uz neizostavne Križevačke mažoretkinje.

Koncerte i druge kulturno-umjetničke nastupe za „Five4Kids“ održali su: Antenat, Debeli Precjednik, Soul Power (2004.); Nervous Stand, Puf Pant (2005.); Gradski puhački orkestar Križevci, Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik Križevci, Komorni sastav tambura Glazbene škole Alberta Štrige Križevci, Luka Belani & Aromajazz, Sonja Mrnjavčić (2006.); Luka Belani, Porota, FNC Diverzant, Vrtlin Crew, M.O.T.A., Proximity, F20, Saša Huzjak-Hjuz (2007.); Elemental, Balkanski rulet, BJUZ, DARWIL, Luka Belani i Bohemian Groove, Gradski puhački orkestar Križevci (2008.); nastavnici Glazbene škole Alberta Štrige Križevci, Saša Huzjak-Hjuz, VISoki tlak, DJ Merry, Barun Tenk (2009.); Đani Stipaničev i Tamburaški orkestar HRT-a, Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik Križevci (2010.); učenici Glazbene škole Alberta Štrige Križevci (2011.); Luka Belani, Pips, Chips & Videoclips, Jelena Radan i bend (2012.); Teatar 2000 – Mario Kovač, Vilim Matula i Nikša Marinović (2013.).

Glazbena škola Alberta Štrige Križevci je nesebično iz godine u godinu pružala podršku svojim glazbenim i koncertnim produkcijama. Podršku akciji pružale su još sljedeće ustanove i udruge: Gradski puhački orkestar Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci, Gradska knjižnica Franjo Marković Križevci, OŠ Ljudevita Modeca Križevci, OŠ Vladimir Nazor Križevci, Srednja gospodarska škola Križevci, IX. Gimnazija Zagreb, OŠ Žitnjak Zagreb, Križevačke mažoretkinje, Udruga K.V.A.R.K. Križevci, Udruga Safehouse Križevci, Hrvatska video-udruga Zagreb, Bedem ljubavi – Pokret majki za mir Punat, Moto klub Crusaders Križevci, Kuglački klub Elektra Križevci, Plesni centar Ritam Zagreb, Hrvatsko društvo skladatelja.

Trajanje akcije: 2004. – 2013.

www.krizevci.info/five4kids