Ukratko

Udruga P.O.I.N.T. iz Križevaca provela je od 22. ožujka do 22. travnja 2020. godine akciju izrade zaštitnih vizira za medicinsko osoblje u lokalnoj zajednici. Akcija je putem lokalnih medija u tri navrata pozivala građane i poslovne subjekte na doniranje financijskih sredstava, a posebno putem neprofitnog novinskog portala Križevci.info, koji od 2005. godine uređuju i vode volonteri udruge P.O.I.N.T.

Tijekom akcije ukupno je prikupljeno 16.825,00 kuna zahvaljujući nesebičnosti 47 donatora, među kojima su tvrtke, obrti, udruge i građani. Ukupno tisuću vizira izrađeno je na CNC stroju jedne križevačke tvrtke, a u proteklih mjesec dana viziri su distribuirani liječnicima i drugom medicinskom osoblju najprije u Križevcima i okolnim općinama, a zatim i diljem Hrvatske, sveukupno na adrese stotinjak subjekata. Na samom kraju akcije Udruga P.O.I.N.T. je Gradskom društvu Crvenog križa Križevci dodatno donirala paket troslojnih kirurških maski, zaštitnih rukavica i dezinficijensa u vrijednosti tisuću kuna.

O križevačkoj akciji izrade vizira prilog je snimila i Hrvatska radiotelevizija, a informaciju su, uz naš portal koji o tome redovito izvještava, prenijeli i drugi mediji: Poslovni dnevnik, Radio Križevci, Prigorski.hr, Klinček.com. Video-zahvalu je uputilo osoblje Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije.

Na popisu stotinjak subjekata koji su zaprimili tisuću križevačkih vizira su, među ostalim, i sljedeće zdravstvene ustanove i ordinacije: KBC Sestre Milosrdnice Zagreb, Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Opću bolnicu Zadar, Opću županijsku bolnicu Našice, Dom zdravlja Sesvete, Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici, ordinacije opće obiteljske medicine, dentalne medicine, pedijatrije i ginekologije na području Križevaca, Kalnika, Gornje Rijeke i Sv. Petra Orehovca, a neki su dostavljeni u Dugo Selo, Tuheljske Toplice, Sv. Ivan Zelinu, Zaprešić, Bedekovčinu i Sesvetski Kraljevac. U Koprivnici smo vizire još dostavili anesteziologiji, psihijatriji i radiologiji, ali i Općoj bolnici Bjelovar, Kliničkoj bolnici Dubrava i zagrebačkoj Klinici za traumatologiju. Hitne službe u Križevcima, Koprivnici i Đurđevcu dobile su po 25 vizira, opremljen je i sanitetski prijevoz, a također su u Križevcima opremljene ljekarne, medicinsko-biokemijski laboratorij, patronažne sestre te specijalističke ordinacije radiologije i oftalmologije, kao i Centar za socijalnu skrb Križevci te Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.

Trajanje projekta: 22.3.-22.4.2020.

www.udruga-point.hr