Ukratko

Inicijativa je okupila građane Križevaca i lokalpatriote s ciljem informiranja i angažiranja šire javnosti na temama od interesa za grad Križevce i njegove građane, poput brige o kulturnom naslijeđu grada, primjerenosti postojećih i budućih urbanih rješenja te zakonitosti u građevinskim poslovima u javnom prostoru grada.

Prva akcija inicijative u proljeće 2008. bila je „Gradski trgovi – je li novo i bolje?!“ sa sljedećim aktivnostima usmjerenim prema križevačkoj i široj javnosti, vezanim uz obnovu križevačkih trgova Antuna Nemčića i Josipa Jurja Strossmayera:
– Upućivanje javnosti u projekt obnove trgova
– Senzibiliziranje gradske vlasti na mišljenja struke
– Potpuna zaštićenost kulturnog naslijeđa grada
– Analiza legitimnosti natječaja za idejno rješenje

Ciljevi inicijative:
– Odgoda početka radova na preuređenju središnjih križevačkih trgova do daljnjeg
– Provođenje javne rasprave na temu preuređenja središnjih križevačkih trgova
– Revizija provedenih natječaja za preuređenje križevačkih trgova

2010. godine publikacija „Ne križaj Križevce: kronologija građanske inicijative“ (ISBN 978-953-99805-2-6, CIP zapis pri NSK pod brojem 732810) pripremljena je i tiskana u nakladi 1000 primjeraka, na 36 stranica + 8 stranica bogatog foto-priloga u boji koji prikazuje središnje križevačke trgove A. Nemčića i J.J. Strossmayera nekad, za vrijeme građevinskih radova i uništavanja kompletne vizure i „zelene duše grada“ te današnjeg izgleda.

Iste je godine organizirana i održana tribina s javnom raspravom o urbanističkom razvoju Križevaca, koju je moderirao Branimir Pofuk, poznati hrvatski novinar, publicist i kulturni djelatnik, inače rodom iz križevačkog kraja. Tribini se odazvalo dvoje stručnjaka arhitektonske i urbanističke struke iz Zagreba – Ksenija Petrić i Stjepan Lončarić, predstavnici Udruženja hrvatskih arhitekata i Društva povjesničara umjetnosti, zatim diplomirana inženjerka šumarstva i glasnogovornica zagrebačke podružnice Hrvatskih šuma Tatjana Đuričić-Kuric te Anđelko Nervo, pročelnik Upravnog odjela stambeno komunalne djelatnosti grada Križevaca, kao jedini predstavnik investitora na tribini.

Postavljena je i pedesetodnevna izložba „Križevci u sjećanju“ autora Ivana Mihalića s 12 fotografija motiva perivojnih križevačkih trgova J.J. Strossmayera i A. Nemčića prije radova, prikazanih na velikom formatu, uz tri slikarska rada, ulja na platnu, koja također tematski pripadaju izložbi. Izložba je bila postavljena također i povodom Dana Grada Križevaca 24.4. kad su ju ju tog vikenda imali prilike vidjeti mnogi posjetitelji i gosti grada. Sam prostor izložbe bio je ujedno i jedna od većih distribucijskih točaka za dijeljenje publikacije građanima, za što su mnogi tek nakon što su vidjeli izložbu i proučili publikaciju ustinu zažalili zbog devastacije središta grada, koji je sad ogoljen i vrlo upitne funkcionalnosti.

Trajanje inicijative: 2008. – 2010.

nekrizaj.krizevci.info