Misija i vizija Udruge

P.O.I.N.T. je neprofitna nevladina udruga građana koja organizirano radi na promicanju izvaninstitucionalnog obrazovanja i nezavisne kulture, informiranja i novinarstva te suvremene umjetnosti, novih tehnologija i medija, sve kroz volonterstvo i neprofitno stvaranje novih vrijednosti na tim područjima djelovanja.

P.O.I.N.T. svoj aktivizam zasniva na stručnom, javnom i kontinuiranom djelovanju članova udruge na spomenutim područjima, organiziranjem tematskih predavanja, radionica, tečajeva, izložbi i drugih događanja te izvedbom projekata koji promiču nove vrijednosti i dograđuju tradicionalne svježim idejama i inovacijama, dajući snažnu podršku svemu tome i kroz neprofitnu medijsku djelatnost.

P.O.I.N.T. djeluje na području čitave Hrvatske, iako je snažno povezan s lokalnom zajednicom križevačkog kraja, promičući zapostavljene tradicionalne te nove kulturno-znanstvene vrijednosti sredine iz koje dolazi jezgra članova udruge.

Osnivanje udruge

Udruga “Promicanje obrazovanja, informiranja, novinarstva i tehnologija” osnovana je 3. rujna 2004. godine na osnivačkoj skupštini održanoj u podrumskim prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Križevci. Na sjednici je izabran Upravni odbor udruge u sljedećem sastavu: Viktor Prevarić, predsjednik udruge; Dragutin Andrić, tajnik udruge; Ana Stručić, članica; Sandro Novosel, član; Sergej Novosel, član. Ostale dužnosti u udruzi su od osnutka obnašali: Hrvoje Belani, potpredsjednik; Dalibor Karlović, potpredsjednik; Zvjezdana Babić, rizničarka. U Nadzorni odbor udruge izabrani su: Ankica Jukić, Tomislav Mudrić i Luka Belani.

Udruga P.O.I.N.T. osnovana je kao rezultat želje mladih Križevčana i Križevčanki za organiziranim i neprofitnim djelovanjem na područjima novinarstva i informiranja te promicanjem obrazovanja i novih tehnologija. Jedan od glavnih ciljeva udruge bio je omogućiti svojim članovima kontinuirano i neposredno javno izražavanje i djelovanje na spomenutim područjima, kao i drugim područjima ljudskih djelatnosti (kultura, sport, itd.). Ništa manje važan cilj udruge bio je kontinuiran rad na promicanju informatičke pismenosti i tehničkog obrazovanja svojih sugrađana.

Zacrtane ciljeve članovi udruge nastoji ispuniti sljedećim djelatnostima: informiranjem javnosti o aktualnim događajima na lokalnoj i globalnoj razini, medijskom promocijom Križevaca, organiziranjem tematskih i stručnih predavanja, tečajeva i radionica te raznim drugim projektima kojima će nastojati pobuditi želju za aktivizmom kod mladih Križevaca, kao i onih starijih. Nekoliko mjeseci nakon osnivanja udruga je brojila više od dvadeset članova, surađivala s Križevčankama i Križevčanima iz inozemstva (Panama, Njemačka), s planovima za suradnju s drugim udrugama na području grada i države.