Ukratko

Građanska inicijativa “Hrvatska može bolje” okuplja više od 250 različitih udruga, sindikata, entuzijastične učitelje i učiteljice te pojedince zainteresirane za kvalitetno obrazovanje. Inicijativa je 1. lipnja 2016. godine organizirala središnji prosvjed podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi diljem Hrvatske, u organizator križevačkog prosvjeda bila je udruga P.O.I.N.T.

Pod nazivom “Križevci – Inicijativa Hrvatska može bolje – Cjelovita kurikularna reforma“ križevačka udruga P.O.I.N.T. na društvenoj mreži Facebook objavila je poziv na okupljanje, a mjesto prosvjeda je ulica Antuna Gustava Matoša, ispred zgrade Glazbene škole Alberta Štrige, a vrijeme isto kao i drugdje diljem Hrvatske, u 18 sati.

– Smatramo kako je obrazovanje ishodišna točka oko koje je nužan društveni konsenzus, koja se u potpunosti mora prepustiti struci i u kojoj nema ni u jednom segmentu mjesta politikanstvu, istaknuo je koordinator križevačkog prosvjeda Mario Rajn, tada predsjednik udruge P.O.I.N.T., pozvavši na prosvjed učitelje, stručnjake, sindikaliste, roditelje i učenike, odnosno sve dionike koji otvoreno razumiju problematiku i opasnost uplitanja politike u isključivo stručna pitanja.

Organizatori su procijenili da se u Križevcima na prosvjedu podrške cjelovitoj kurikularnoj reformi u srijedu 1. lipnja okupilo između tri i četiri stotine građana, koji su mirnim polusatnim okupljanjem u pozitivnoj atmosferi poslali jasne poruke o obrazovanju i prosvjeti kao najvažnijim temama za sadašnjost i budućnost Hrvatske.

Pitanje obrazovanja je pitanje budućnosti naše djece i naše zemlje. Ovo je ispit naše zrelosti i ispit naše odgovornosti prema našoj djeci, našim nećakinjama i nećacima, našim unukama i unucima, prema budućnosti. Učiteljice i učitelji su svoju stručnost, svoje iskustvo, znanja i vještine stavili na raspolaganje Hrvatskoj da se oblikuje škola koja će odgovarati na zahtjeve budućnosti, koja će učenike pripremiti da aktivno pridonose dobrobiti Hrvatske i Europe. Zauzvrat su doživjeli političke napade i političke pritiske. Podržimo cjelovitu kurikularnu reformu. Vrijeme je da Hrvatska pokaže da može, zna i mora bolje!

Trajanje inicijative: 25.5.-16.6.2016.

www.hrvatskamozebolje.org