Web stranice širok su pojam koji obuhvaća sve, od jednostavnih stranica napisanih u nekoliko redaka HTML-a pa sve do kompleksnih web aplikacija koje omogućuju komunikaciju između korisnika, stvaranje novih sadržaja i sl. Dok se postavljanje jednostavnih web stranica svodi na kopiranje datoteka na poslužitelj, postavljanje i održavanje web aplikacija puno je složeniji proces koji nerijetko zahtjeva dobro poznavanje njihova rada, programskih jezika u kojima su napisane, bazi podataka, ali i internetskih standarda i protokola.

U nastavku navodimo popis web aplikacija s kojima imamo najviše iskustva i koje naši klijenti i partneri najčešće traže, pa koje i nudimo kao standardnu ICT uslugu. U pravilu se radi kod svih slučajeva web aplikacija s popisa radi o slobodnom softveru (softveru otvorenog koda) kojeg se može slobodno preuzimati, koristiti i prilagođavati.

WordPress: web platforma za upravljanje sadržajem

WordPress poznata je platforma za postavljanje, uređivanje i prezentaciju sadržaja na webu, a po nekim statistikama, pogoni čak 30% svog svjetskog weba. Često se o njoj govori i kao “Wordu za web stranice” zbog jednostavnosti i intuitivnosti korištenja pa tako svatko može uređivati svoje web središte. WordPress slobodan je softver kojeg svatko može preuzeti i instalirati na vlastiti poslužitelj, a s obziromna to da je napisan u PHP-u, zahtijeva web poslužitelj s podrškom za PHP dok za bazu podataka koristi MySQL.

Većina projekata udruge P.O.I.N.T. koristi WordPress za svoja web sjedišta, uključujući i ovu web stranicu kao i Križevci.info. Zato i s pravom možemo ponuditi uslugu hostinga, postavljanja te održavanja WordPress instanci na svojim poslužiteljima, pripremu i prilagodbu WordPress tema te postavljanje i podešavanje priključava (eng. plugins) za dodatnu funkcionalnost. Nije nam stran ni razvoj vlastitih priključaka.

NextCloud: kompletan sustav za dijeljenje datoteka

S porastom korištenja servisa poput Dropbox, Google Drive i dr., nije trebalo dugo čekati da se pojavi i slobodnosoftverska alternativa koju je moguće koristiti i na vlastitim web poslužiteljima. To je upravo NextCloud – kompletan sustav za dijeljenje datoteka s cijelim nizom dodatnih funkcionalnosti umjerenim ka online suradnji i radu. Osim web sučelja, NextCloud nudi klijente i za sve popularnije mobilne platforme.

Poznati vlasnički servisi u pravilu besplatni za jednog korisnika do određene količine raspoloživog prostora, ali čim postoji potreba za timom ljudi koji trebaju međusobno dijeliti podatke, troškovi takvih sustava doslovno eksplodiraju pa je NextCloud dobra alternativa jer jednom postavljena NextCloud instanca omogućuje potpunu kontrolu nad svim aspektima sustava pa tako i brojem korisnika, a raspoloživog prostora ima koliko je velik diskovni podsustav poslužitelja. P.O.I.N.T. za svoje interne potrebe dugi niz godina koristi ovu platformu, a već nekoliko godina nudi i kao uslugu drugima.

Consul: sustav za građansko sudjelovanje i otvorenu vlast

Consul je sustav nastao u okrilju gradske uprave Madrida da služi boljem povezivanju građana s gradskom rukovodstvom. Sada je korišten u više od 30 zemalja svijeta kao alat za otvorenu i transparentnu vlast. Kroz Consul građani mogu aktivno participirati u raspravama, davati prijedloge te glasati o pitanjima važnima za svoj grad.

P.O.I.N.T. nudi uslugu postavljanja, održavanja sustava Consul, ali i prevođenja njegovog sučelja te prilagodbe izgleda.

Ostalo

Roundcube, MediaWiki, Jitsi Meet, GitLab, Magento, Etherpad, Piwik, BitWarden i dr.