Ukratko

Zašto softver napravljen novcem poreznih obveznika nije objavljen kao slobodan softver? Želimo zakonski okvir koji zahtijeva da javno financiran softver razvijen za javni sektor bude javno dostupan pod licencom slobodnog softvera. Ako se radi o javnom novcu, tada i kôd treba biti javan. Kôd koji građani plate treba biti dostupan građanima!

Kampanja Javni novac? Javni kôd! (eng. Public Money? Public Code!) cilja postaviti slobodan softver kao standard za javno financiran softver. Započela je u jesen 2017. godine otvorenim pismom koje je potpisalo 28256 pojedinaca i 189 organizacija. Kampanja podiže svijest o važnosti odluka po pitanju licenci i pomaže javnoj upravi postići punu kontrolu nad njenom digitalnom infrastrukturom kako bi se uspostavili vjerodostojni sustavi.

Kampanju vodi Free Software Foundation Europe (FSFE). FSFE je dobrotvorna organizacija koja osnažuje korisnike u kontroli tehnologije. Osnovana 2001. godine kao neprofitna i nevladina organizacija i mreža, dio je globalne mreže građana sa zajedničkim ciljevima i vizijama. FSFE podržavaju njeni članovi diljem Europe te ima regionalne podružnice u jedanaest zemalja. Središnja je komponenta FSFE-ovog rada održavanje jakih, sigurnih i neovisnih temelja za pravne, političke i društvene aspekte slobodnog softvera.

Trajanje inicijative: 2020. – danas