Ukratko

Večeri udaraljkaša u Križevcima (VUK) nastale su 2011. s ciljem promoviranja hrvatske i međunarodne udaraljkaške scene. Osim eminentnih solista udaraljkaša u Hrvatskoj i šire, koncertima se predstavljaju i udaraljkaški ansambli i sastavi, mladi talentirani studenti Muzičke Akademije u Zagrebu te učenici srednjih i osnovnih škola iz cijele Hrvatske izvodeći klasični i popularan udaraljkaški repertoar.

Glazbena koncertna ponuda u Križevcima tradicionalno je posvećena uglavnom folklornom repertoaru, točnije tamburaškom, a publika koja posjećuje koncerte starije je dobne skupine. Osim njih, posjetitelji su polaznici glazbene škole, članovi obitelji pripadnika ansambla, dok članovi zajednice koji ne pohađaju glazbenu školu često niti ne posjećuju takve koncertne sadržaje.

Na Večerima udaraljkaša do sada smo imali priliku slušati Josipa Konfica, Špelu Mastnak, Kaju Farszky, Filipa Merčepa, Francesca Mazzolenia, Luisa Camacho Montealegrea, Gregora Hrovata, Šimuna Matišića, Stanislava Muškinju, Marka Mihajlovića, Štefana Đurkovića & Flam-a Duo, Igora Lešnika i udaraljkaški ansambl biNg bang, ansambl SUDAR, Beogradske perkusioniste, INK EXPERIMENT, udaraljkaškaški ansambl PAMAS, Murska Percussion Ensemble te mlade udaraljkaše iz glazbenih škola u Karlovcu, Bjelovaru, Labinu, Varaždinu, Samoboru, Murskoj Soboti, Rijeci, Zagrebu i Križevcima.

Organizator i začetnik Večeri udaraljkaša u Križevcima je Josip Konfic, magistar muzike u klasi prof. Ivane Bilić i prof. Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Organizatori Večeri udaraljkaša u Križevcima su Glazbena škola Alberta Štrige i udruga P.O.I.N.T., a pokrovitelj Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija.

Trajanje projekta: 2011. – danas

facebook.com/veceriudaraljkasa