Ukratko

TEDxKriževci je program lokalnih, samostalno organiziranih TED događaja, čiji je glavni cilj promicanje ideja vrijednih širenja u našoj lokalnoj sredini. Udruga P.O.I.N.T. započela je s organizacijom TEDx događaja u travnju 2017. godine. Na našem prvom TEDx događaju, “TEDxKriževciLive: The future you”, prikazani su odabrani govori s TED konferencije u Vancouveru. S obzirom na veliki interes za takvu vrstu događanja, u 2018. godini održat će se i prvi  TEDx događaj s govornicima uživo. Sve informacije i novosti o nadolazećim TEDx događajima pratite na Facebook stranici TEDxKriževci.

O TED-u
TED je neprofitna organizacija posvećena idejama vrijednima širenja. Započeo je kao četverodnevna konferencija u Kaliforniji prije 30 godina, a do danas se razvio i sada mnogim inicijativama podupire ideje koje mijenjaju svijet. Na TED-u vodeći svjetski mislioci i praktičari dolaze u 18 minuta održati govor svojeg života. 

TED-ove medijske inicijative obuhvaćaju TED.com, gdje se svakodnevno objavljuju novi TEDTalkovi, nove TED Conversations (Razgovori), koji omogućavaju razne razgovore među fanovima TED-a, te Open Translation Project, kroz koji nastaju titlovi i interaktivni transkripti, i koji omogućava da volonteri u cijelom svijetu prevedu bilo koji TEDTalk.


O TEDx-u (x = nezavisno organiziran događaj)
U duhu ideja vrijednih širenja, TEDx je program lokalnih, samostalno organiziranih događaja na kojima se ljudi okupljaju kako bi dobili iskustvo po uzoru na TED. Na TEDx događajima prikazaju se TEDTalkovi i održavaju se govori uživo kako bi se potaknula duboka rasprava te se povezala manja skupina ljudi. Ti lokalni, samostalno organizirani događaji imaju oznaku TEDx, pri čemu x označava samostalno organiziran TED događaj. TEDConference (TEDKonferencija) daje opće upute za program TEDx-a, ali pojedinačni TEDx događaji samostalno su organizirani. (No, ipak moraju poštivati određenja pravila i odredbe.)