Ukratko

Culture Shock Festival (festival Kulturšok) je kulturno-obrazovni projekt koji lokalnoj zajednici nudi zanimljive mogućnosti neformalnog obrazovanja, suvremene umjetnosti, kulturnog aktivizma i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena uz svirke, glazbu, kazalište i nove medije.

Pomalo pretenciozan naziv festivala želi upravo istaknuti potrebu za svojevrsnim šokom, buđenjem iz zimskog sna tmurne svakodnevnice i pasivnog tradicionalizma, pozitivnim šokom kojim građani reagiraju na ponuđene sadržaje.

Ovaj jedinstveni hibrid obrazovanja, suvremene umjetnosti, glazbene, likovne i druge kulture te društvenih događanja iz godine u godinu u Križevce dovodi kvalitetne i aktualne izvođače, predavače i izlagače iz Hrvatske i regije. Nijedan festival u regiji nije ovako profiliran, najsličniji mu je bio EXIT festival u svojim počecima ranih dvijetisućitih. Tridesetak događaja u dvostruko više dana dovodi u ovaj gradić podno Kalnika na desetine sudionika i na stotine posjetitelja, kako bi uživali – ne u jednom mjesecu kulturnog šokiranja, već u gotovo dva, vječnim krizama i recesijama unatoč.

Festival nudi jedinstven spoj obrazovnih i kulturnih sadržaja koji nisu prisutni u obrazovnom kurikulumu i na kojima ce korisnici imati mogućnost sami kreirati način i stupanj svoga sudjelovanja. Projekt svojim sadržajima također kvalitetno upotpunjava prostor slobodnog vremena djece i mladih Križevaca. S posebnostima u konceptu, trajanju i kvaliteti sadržaja, festival zasigurno povećava vidljivost civilne scene u Križevcima i diljem Koprivničko-križevačke županije. Posebno je vrijedno istaknuti povećanje broja mladih koji aktivno sudjeluju u sadržajima, priključuju se njihovom stvaranju, te tako razvijaju nezavisnu kulturnu scenu na području Križevaca i županije.

Trajanje projekta: 2005. – danas

www.c-shock.org