Održan 14. Sajam studija u Križevcima

Održan 14. Sajam studija u Križevcima

Održan 14. Sajam studija u Križevcima

U petak, 1.12.2017. u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci uspješno je održan 14. po redu Sajam studija. Pozivu da predstave svoj studij odazvalo se ukupno 48 studenata i studentica s 27 različitih fakulteta i visokih škola u Republici Hrvatskoj i ukupno tri Sveučilišta – Sveučilišta Zagreb, Sveučilišta Rijeka i Sveučilišta Sjever.

Sajam studija je već desetak godina podijeljen u dva dijela. U prvom dijelu, koji se odvija u školskoj knjižnici, održavaju se kratka predavanja, dok u drugom dijelu, koji se odvija u školskoj auli, učenici se druže sa studentima.

Ove godine Sajam studija posjetio je i gradonačelnik Križevaca, gospodin Mario Rajn, koji je pozdravio sve učenike i uputio ima par prigodnih riječi. Gospodina gradonačelnika uz Sajam studija vežu njegovi počeci, budući da je bio jedan od suorganizatora i tijekom skoro cijelog jednog desetljeća pomagao u organizaciji i održavanju Sajma. Danas, iz pozicije gradonačelnika, poručio je učenicima da pažljivo biraju svoje buduće zanimanje, budući da će se i Grad uključiti u stipendiranje deficitarnih struka.

Na početku prvog dijela, svoje iskustvo polaganja državne mature i upisa fakulteta s učenicima su podijelili naši bivši učenici, Iva Hendelja, studentica prve godine radne terapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu i Neven Jakopčić, student prve godine elektrotehnike na Tehničkom veleučilištu Zagreb.

Osim studenata, gošća predavačica bila je i Elena Tašner, psihologinja iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Križevci, koja je učenicima pričala o stanju na tržištu rada, korisnim alatima u odabiru budućeg zanimanja, vještinama koje poslodavci traže kod onih koje zapošljavaju i ostalim informacijama bitnim u odabiru buduće karijere.

Studentski centar u Varaždinu, pod koji spadaju i Križevci, predstavio je gospodin Bojan Patrčević, voditelj podružnice SC-a u Koprivnici. On je učenicima predstavio usluge koje Studentski centar nudi, uključujući i smještaj u novosagrađenom studentskom domu u Varaždinu, jednom od najmodernijih u Europi.

14. po redu Sajam studija pratila je nešto manja posjećenost učenika. Broj maturanata je bio skoro izjednačen s brojem učenika 3. razreda. Većinom se radilo o našim gimnazijalcima, iako je bilo i nekoliko posjetitelja iz drugih škola.

Budući da godinama bilježimo veliki odaziv studenata i studentica s najrazličitijih fakulteta i visokih škola u Republici Hrvatskoj, a odaziv maturanata i mlađih učenika nikako da poraste, možda je vrijeme da se sadašnja forma Sajma studija promijeni.